Du befinner dig på en webbplats utanför ditt område, det finns en lokal version som är anpassad till ditt land eller område.
United States
Skapad 25e sep 2019

Hur ser framtidens arbetsmarknad ut i Jönköping?

 

Gig-manager-A-Society

Elisabeth Dahl har jobbat som gig-manager, också benämnt Talent Engagement Manager, på A Society i ett år. Efterfrågan på personer i den rollen spås öka i framtiden i takt med att den så kallade gig-ekonomin växer, där fler väljer tillfälliga uppdrag i stället för fasta anställningar.

Foto: Daniel Henriksson

Elisabeth är gig-manager – ska lotsa personer med tillfälliga uppdrag

En av de tydligaste trenderna på arbetsmarknaden just nu är framväxten av den så kallade gig-ekonomin, det vill säga där fasta anställningar ersätts av tillfälliga uppdrag.

Elisabeth Dahl på företaget A Society i Jönköping har som jobb att matcha "gigare" och arbetsgivare – ett yrke som spås slå igenom de närmaste åren.

Hon har jobbat i IT-branschen i ett 25-tal år, i huvudsak med drift och support. Hon har vidare erfarenhet av rekryteringsbranschen, bland annat med chefsrekryteringar. I cv:t finns även en utbildning som stress- och friskvårdsterapeut, coach och kostrådgivare, ett område där hon verkat som konsult.

Sedan ett år tillbaka är Elisabeth Dahl gig-manager, eller Talent Engagement Manager, som A Society valt att kalla rollen. Det tillhör ett av framtidsyrkena i Trygghetsrådets (TRR) rapport "Framtidens arbetsliv är här!" som släpptes nyligen.

I samma rapport framkommer att nästan nio av tio svenskar kan tänka sig att "giga", det vill säga att arbeta uppdragsbaserat i stället för att ha en traditionell anställning. Vissa analytiker förutspår att hela 80 procent av den globala arbetsstyrkan kommer att bestå av tillfälliga arbetare år 2030.

Trenden märks tydligt på A Society, som kallar sig "nya tidens konsultbolag". Företaget slog upp portarna i Jönköping för ett och ett halvt år sedan och uppdragen ökar successivt.

– Vi lever i en föränderlig värld. Det är inte längre lika tryggt med en anställning, det sker omorganisationer och företag kan läggas ner plötsligt. Sedan är det fler som själva vill bestämma över sina pengar och sina uppdrag. De vill ha en större frihetskänsla och flexibilitet, säger Elisabeth Dahl.

 

Säkerställa uppdrag

En gig-managers uppgift är att säkerställa att gigaren får kontinuerliga uppdrag och att det finns en balans mellan privat- och arbetsliv.

– Vissa vill ha uppdrag hela tiden, andra sätter upp strategier att vara lediga under perioder eller att växelvis syssla med andra saker, säger Elisabeth Dahl.

 

Mer-frihet-framtidens-arbetsmarknad-A-Society

Foto: Daniel Henriksson

Elisabeth Dahls uppgift som gig-manager är att säkerställa att "gigaren" får kontinuerliga uppdrag och att det finns en balans mellan privat- och arbetsliv.

På A Society finns ett flertal arbetsplatser och ett konferensrum som gigarna erbjuds att nyttja. Möjlighet finns även att hålla olika events i lokalerna. Elisabeth Dahl erbjuder hjälp att ta fram ett slagkraftigt cv och att ta fram avtal mellan gigaren och uppdragsgivaren.

Vanligast är att gigen varar mellan ett halvår och ett år. Önskas hjälp med bokföringen och kompetensutveckling hänvisas till externa aktörer, där A Society hjälper till med kontakter.

"Ökar inom fler delar"

De flesta gigarna knutna till A Society specialiserar sig på IS/IT och R&D, där uppdragen bland annat handlar om projektledning, systemutveckling, testledning, produktutveckling, och kravanalys. Nu öppnar A Society även upp inom finance (exempelvis ekonomichefer och controllers) och civil (samhällsbyggnad).

– Vi ser att det ökar inom fler delar. Det som för några år sedan kom till storstäderna börjar nu blomma ut även i de mindre städerna. Förutom ökningen av uppdrag inom finanssektorn har det nu kommit flera förfrågningar inom samhällsbyggnad såsom vägbyggen, järnvägar gällande projektledning och konstruktion, säger Elisabeth Dahl.

A Society finns numera på sex orter i Sverige samt i USA, Kanada, Storbritannien, Indien, och Danmark. Företaget har drygt 1 400 gigare på uppdrag runt om i världen.

Elisabeth Dahl trivs mycket bra med sitt nya uppdrag.

– Det är väldigt roligt att få vara med i varje individs resa och kunna stötta så de kan ta nästa kliv i sina karriärer. Alla människor är olika, med olika styrkor, och det är fascinerande att se dessa användas och blomma ut, säger hon.

Artiklen är skriven av: Daniel Henriksson på JönköpingsPosten