Du befinner dig på en webbplats utanför ditt område, det finns en lokal version som är anpassad till ditt land eller område.
United States
Skapad 10e feb 2021

Livet som UX-designer

"Livet som..." är en bloggserie där vi får träffa olika personer i deras vardag och lära oss mer om deras yrkesroll.

Läs även avsnittet om hur det är att arbeta som Agil coach.

I denna del av ”Livet som” träffar vi Paulina Raymond som arbetar som UX-designer på konsultbolaget Tretton37.

paulina-raymond-ux-designer-livet-som

Undersökningar har visat att 32% av de personer som får en dålig användarupplevelse kommer aldrig att komma tillbaka till tjänsten eller produkten igen. Aldrig!

Det är därför mitt yrke som UX-designer är så viktigt.

Vem är jag, Paulina Raymond?

När jag växte upp var min dröm var att jag ville bli arkitekt och bygga vackra byggnader som mängder av människor skulle besöka.

När det blev dags för gymnasiet bestämde jag mig för att plugga konst för att kunna förverkliga min dröm.

Men redan efter ett år sa en av mina lärare till mig att

” Du vet väl att bara 1 av 50 elever som går här verkligen slutar som en arkitekt? Så du kanske borde tänka om!?”

Både lärarens ord tillsammans med min känsla av att inte riktigt passa in gjorde att jag bytte bana helt. Många av mina vänner läste till kockprogrammet så det kändes lockande, så den utbildningen hoppade jag på. Tre år senare stod jag redo som kock och började arbeta i restaurangbranschen. Det var en riktigt kul erfarenhet som jag trivdes med och jag började snart drömma om att öppna min egen restaurang. Efter 9 år som kock var jag väldigt nära att förverkliga min dröm att starta en egen restaurang, men efter ett läkarbesök förändrades allt. Jag fick rådet att göra något helt annat och tänkte då börja plugga på nytt. Skolan jag valde blev Hyper Island där jag pluggade till Digital strateg. När det blev dags för praktik fick jag möjlighet att börja praktisera på ett konsultbolag, där jag senare fick anställning som UX-designer.

Så vad är UX-design?

UX står för User experience som man kan översätta till användarupplevelse. Det handlar om den interaktion som en användare har med en produkt eller tjänst. När vi skriver produkt eller tjänst då menar vi en digital produkt eller tjänst, såsom en hemsida eller en applikation (app).

Vilka är det mest vanliga frågorna som en UX-designer ställer till slutanvändarna?

Är produkten lätt att använda?

Är det lätt att hitta informationen du behöver?

Är det lätt att göra det du ska?

Så UX handlar om att skapa en produkt eller tjänst som är relevant, lätt att använda och att den ska skapa värde för slutanvändaren.

Vad är skillnaden mellan UI- och UX-design?

För att göra det så enkelt som möjligt, så utgår vi ifrån en bild. I bilden nedan så visualiserar isberget en produkt som kan vara en app eller hemsida. Allt du kan se med dina ögon på toppen, är det vi kallar för UI som står för User Interface. UI är t.ex. färger, bilder, foton, typografi (texter) samt grafik. Det är alltså allt du kan se med dina ögon.

 

isberg-ux-design-ui-design

Den nedre delen av isberget hittar du allt som handlar om UX som inkluderar användbarhet, psykologi, interaktion, innehållsstrategi, trådskisser (wire-frames), tillgänglighet, prototyper, informationsarkitektur, förståelse för problem och användarundersökningar. Just användarundersökning är en väldigt stor del av UX-design.

Så vilka kompetenser och kvalifikationer behöver en bra UX-designer ha?

Det finns lika många svar som det finns UX-designers. Så mitt svar blir:

Erfarenheten är en stor del och den sträcker sig från när du föddes, till var du växte upp, vilka vänner du hade till ditt första jobb. Allt stärker din förmåga att vara och bli en bra UX-designer.

En annan sak är din ”verktygslåda” eller vilka metoder du arbetat med. Har du haft flera olika uppdrag som UX-designer så får du såklart en bättre förståelse av de olika metoderna som finns. Det är en positiv fördel när man arbetar som konsult, då man får sätta sig in i olika kunders utmaningar och verktyg.

Att fortsätta utvecklas och vara villig att ta åt sig av nyheter såsom att konstant undersöka den senaste tekniken, vilka trender som kommer, att du fortsätter att utveckla dig inom nya metoder och är nyfiken på att utforska och lära dig mer hela tiden.

Din förmåga att vara kreativ är väldigt viktig, där gäller det att kunna sätta ihop din erfarenhet med metoderna eller verktygen. Tillsammans med senaste trender och skapandet av processer som kan bidra till en ny lösning/tjänst/produkt.

En annan viktig faktor är såklart din personlighet, som påverkar hur du blir och upplevs som UX-designer.

personlighetstyp-ux-designer

 

Nu jobbar jag på tretton37, vilket är underbart! Här får jag chansen att arbeta med alla typer av människor, allt från ingenjörer, front-end, back-end till marknadspersoner. Jag bara älskar det för att jag får lära mig så många nya saker varje dag.

Så vad hände då med min barndomsdröm?

Jag bygger inte byggnader men jag bygger hemsidor som mängder personer besöker varje dag. Så man kan säga att min dröm gick i uppfyllelse!

Vilket värde ger en UX-designer?

Med alla sina erfarenheter och sina verktyg så skapar en UX-designer ett värde för användarna men också för hela bolaget, så på så sätt kan man säga att UX är bryggan mellan användarna och bolaget.

UX-designern är den som ”springer” fram och tillbaka mellan dessa två för att göra upplevelsen och affären så bra och smidig som möjligt.

skapa-värde-ux-design

 

Stort eller litet projekt, vilket är roligast att arbeta med?

Som UX-designer så kan man hamna både i små och stora projekt i en mängd olika branscher, båda är lika kul eftersom det är en erfarenhet och upplevelser som jag kan ta med mig till andra projekt.

Vilka ingår i ett team när man jobbar med UX-design?

Det beror på kund och efterfrågan, men ett team som är större där man arbetar agilt då finns det ofta: produktägare, analytiker, front-end utvecklare, back-end utvecklare, scrum master, skribenter och UI- och UX designers.

Som konsult inom UX, när kommer man in i projektet?

Ibland kommer man in när kunden har en färdig produkt och ingen använder den, då får man ”släcka alla bränder”. Drömuppdraget är att man får vara med från början och får vara med och skapa tillsammans.

Vad är skillnaden mellan en UX-designer och en UX-researcher?

Man kan säga att researchern är en roll under UX som mer samlar in data och gör användartester för att hjälpa till att förbättra produkten så att den når sitt slutmål. Det är alltså en del av processen för UX-arbetet och beroende på företag och projekt så kan det vara en person som enbart arbetar med användartesterna och informationsunderlaget eller så är det en UX designer som gör det och allt annat som ingår i rollen som UX designer.

Design-thinking, ett sätt att arbeta med UX-design i ett projekt

Jag tänkte också dela med mig av en sorts arbetsprocess inom UX-världen som man kallar för ”Design thinking”.

Som består av 5 byggstenar som är följande.

Emphasize:
Här startar man med att förstå användarna, vad de vill uppnå och göra.

Define:
Därefter definierar man problemet. Vad är det användaren upptäcker som saknas eller som gör att man inte fullföljer sitt besök på hemsidan?

Ideate:
När man identifierat problemen startar man upp den kreativa fasen med att komma på fullt med idéer för att sedan bestämma vilken idé man vill gå vidare med för att skapa en prototyp.

”Design-thinking”-processen i bilden nedan.

design-thinking-ux-design

Prototype:
En prototyp är ett skelett eller en skiss över din idé och när du skapat den så är det dags att testa (Test) av idén för att få återkoppling av användarna.

Skulle allt gå som det ska så blir nästa steg att utveckla din prototyp med hjälp av utvecklare. Blir det ingen bra lösning går man tillbaka till steg 1 för att förstå användarna igen.

Kan du delge oss ett UX-exempel från verkligheten?

Jag fick vara med i ett projekt med uppdraget att ta fram en ny produkt för kunden som behövde ett verktyg till säljarna som skulle sälja produkten men också till serviceteknikerna som skulle utföra service. Jag och mitt team bestämde oss för att hjälp av en metod som heter ”design sprint”, som innebär att man tar fram en idé som löser ett problem och testar den nya idén på bara 5 dagar.

design-sprint-ux-designer

 

design-thinking-5-day-step-ux-design

På första dagen är målet att förstå människorna som ska använda produkten. Vad är problemet? Man gör då en stor karta tillsammans med produktägaren tillsammans med experter inom olika områden och även säljarna. Alla får vara i samma rum för att bidra med sin syn på hur situationen ser ut just nu.

Dag 2 så ritar man ner alla idéer som kommit fram och hittar lösningar till alla problem som man identifierat.

Nu blir det dags för att ta beslut och detta sker på dag 3, då man väljer ut de bästa idéerna och börjar att plocka fram en stor ”storyboard”. Den innehåller alla skisser och en steg-för-steg-process som ska ingå i den nya lösningen.

Dag 4 så påbörjas prototypen och det finns lite olika typer av prototyper som jag gärna vill visa er.

En ”low-fidelity paper prototype” är en skiss på papper. Denna typ av prototyp är enkel att ändra och min erfarenhet säger att man oftast ger denna typ av prototyp mer kritik eftersom den är så enkel att ändra i.

ux-design-low-fidelty-paper-prototype

Det finns ytterligare en ”low-fidelity prototype” som är digital och vanligtvis i gråskala. Den är klickbar så man lätt man uppleva flödet och funktionerna.

ux-design-low-fidelity-prototype

 

En ”high-fidelity prototype” ser och känns mer ut som slutprodukten, dvs som en färdig hemsida eller app.

ux-design-high-fidelity-prototype

Så tillbaka till processen och dag 4, där man sätter sig tillsammans igen och går igenom alla skisser, steg för steg och skapar den första prototypen som oftast är en ”low-fidelity prototype” som sedan sälj- och servicepersonerna får testa av under dag 5.

Så vad blev då resultatet?

Jo bolaget fick ett nytt verktyg (en app) som de använder för sina servicetekniker och säljare över hela världen, ett projekt som jag är stolt över.

Vad är då bra respektive dålig design?

Jo, en dålig design är tillexempel en park där man tänkt ut en design såsom det ska se ut, men sedan visar det sig att användarna använder parken på ett helt annat sätt. Man tänker på ett sätt men användarna använder det på ett annat sätt, se bild.

user-experience-ux-design

Ett annat exempel är denna bild som visar en biljettmaskin. Vid första anblicken så vet man inte ens vad det är eller hur man ska börja använda den. Hur ska jag betala? Frustrationen är ett faktum och användarupplevelsen blir inte riktigt som man tänkt sig.

bad-design-ux-tickets

 

När vi tittar på digital design så tänkte jag visa ett exempel på Lingscars.com.

Här möts man av blinkade symboler, rörlig media, massor av olika meddelande och menyer så man vet inte var man ska börja. Det blir för många beslut för användaren att ta för att man ska veta var man ska ta vägen på sidan.

 

lingscars-ux-design-bad-design

Jag kan inte säga det för många gånger:

Undersökningar har visat att 32% av de personer som får en dålig användarupplevelse kommer aldrig att komma tillbaka till tjänsten eller produkten igen. Aldrig!

Men vad är då bra design?

Jo de är egentligen inget du märker, utan det fungerar bara. Tänk dig att du går på en gata och alla trafikljusen slår om till grönt precis när du ska passera, din upplevelse förhöjs och blir positiv, precis så är det med bra design inom UX.

Ett annat exempel är en app som skriver förslag för dig så snart du börjar skriva. Det gör ditt liv lite enklare, du skriver snabbare och du når ditt mål smidigare.

bra-design-ux-design

Ett annat exempel är när du får direkt svar eller feed-back på hemidan eller i appen som en bekräftelse på att du har gjort eller utfört något.

användarvänlig-design-ux-exempel

Ytterligare ett exempel är i bilden nedan. Med hjälp av ikonerna så kan du snabbt se hur lång tid det tar för dig att köra, men också alternativet om du åker tåg eller cyklar. Ett enkelt sätt att kunna välja det som passar dig bäst på ett enkelt presenterat sätt.

användarvänlig-ux-design-exempel-2

Hur blir jag en UX-designer?

Det finns mängder av olika utbildningar för att bli en UX-designer. Jag själv gick på Hyper Island och trivdes utmärkt med deras sätt att utbilda.

Hur hittar jag uppdrag som UX-designer?

A Society är den nya tidens konsultbolag och kan hjälpa till att förmedla kontakter mellan konsulter och kunder som söker efter UX-designers. Registrera dig på hemsidan så får du en personlig kontaktperson som kontaktar dig för att höra vad du letar efter för typ av uppdrag samt så får du tillgång till deras uppdrag som de annonserar ut i sitt nätverk. Att gå med i deras nätverk är helt kostnadsfritt. Lycka till med ditt nästa uppdrag!

Registrera dig här

Taggar: konsult, Livet som..., Design, UX